Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Υποψία τουρκικής προβοκάτσιας στη Συρία…. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΛΛΥΒΑ ΣΤΟ ΖΩΝΑΡΙ ΤΟΥΣ....


ΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ..... ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΜΑΣ 

Πάση θυσία να προκαλέσει στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία δείχνει να επιθυμεί η Άγκυρα, με αποτέλεσμα να είναι οι πάντες αυτονόητα καχύποπτοι σε οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή το οποίο «ξεσηκώνει» τους Τούρκους…
 
Στη Συρία, οι αντικαθεστωτική καταγγέλλουν το καθεστώς Ασαντ ότι συνεχίζει την αιματοχυσία και τη Δαμασκό να μιλά για «ένοπλες ομάδες» που συνεχίζουν τις επιθέσεις. Στο διπλωματικό επίπεδο έχει ξεσπάσει «πόλεμος» ανακοινώσεων Τουρκίας-Συρίας με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας να επιστρέφει εσπευσμένα στην Άγκυρα.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συνόδευε τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κίνα, διέκοψε τις επαφές του στο Πεκίνο για να επιστρέψει στο ΥΠΕΞ. «Υπάρχει πλέον ξεκάθαρη παραβίαση των συνόρων μας» είπε αναφερόμενος στις συγκρούσεις που έγιναν στη μεθόριο, οι οποίες όμως, δεδομένων των περιστάσεων, πολύ μοιάζουν με προβοκάτσιες… Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της Τουρκίας με τις χώρες της περιοχής και σημείωσε πως θα προβούμε στα απαραίτητα βήματα. Ο Νταβούτογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ίδιος ο τέως ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, κάλεσε τη Δαμασκό να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις πόλεις. «Είναι ώρα να επιστρέψουν οι στρατιώτες στους στρατώνες τους» είπε χαρακτηριστικά. Παρά τις εξελίξεις, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάπαυση του πυρός θα γίνει πραγματικότητα μέχρι τις 6 το πρωί της 12ης Απριλίου.

Στην Τουρκία βρίσκονται ήδη 25.000 πρόσφυγες από τη Συρία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι στα εδάφη της θα βρεθούν χιλιάδες ακόμη. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουαλέμ, κατηγόρησε την Τουρκία ότι «υπονομεύει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Άναν», κατηγορώντας την Άγκυρα ότι εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς και τους βοηθά να περάσουν τα σύνορα. Από τη Μόσχα, όπου βρίσκεται για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Μουαλέμ διαβεβαίωσε ότι η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις φτάσουν οι παρατηρητές του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αναγνώρισε ότι η Δαμασκός θα μπορούσε να είναι πιο αποφασιστική στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο, τόνισε ότι η κυβέρνηση Άσαντ τον διαβεβαίωσε ότι παραμένει δεσμευμένη στην ειρήνη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...