Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Το ακριβό πετρέλαιο «χαριστική βολή» στο νότο



Του Γιώργου Παυλόπουλου

Οι ΗΠΑ και οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης (Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία) ασκούν όλη τους την επιρροή ώστε το Ιράν να στερηθεί του σημαντικότερου όπλου του: των εξαγωγών πετρελαίου.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη, διά στόματος του προέδρου της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, απαντά ότι «λεφτά υπάρχουν» και διαβεβαιώνει ότι με τα κεφάλαια που έχει σωρεύσει μπορεί να αντέξει μέχρι και 2-3 χρόνια ολοκληρωτικού εμπάργκο. Έτσι, οι δύο πλευρές τηρούν σκληρή στάση ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το ερχόμενο Σάββατο. 
Ρεκόρ τιμών

Η ουσία, όμως, είναι ότι την ίδια στιγμή, η αντιπαράθεση έχει συμβάλει ώστε να εκτοξευθούν οι τιμές του πετρελαίου στα ύψη (με βάση το ευρώ, έχουν σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες), ενώ αυτές που κυρίως πλήττονται είναι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες ήδη βρίσκονται στη μέγγενη της κρίσης και της λιτότητας. Παρά το γεγονός ότι οι«27» της Ε.Ε. θα πληρώσουν φέτος 500 δισ. δολάρια για να προμηθευτούν το πετρέλαιο που χρειάζονται, δηλαδή κάπου 30 δισ. περισσότερα από ό,τι το 2011, «η ανησυχία είναι πολύ μεγαλύτερη στις χώρες της περιφέρειας», όπως σημείωνε χθες ο αναλυτής της ING Κάρστεν Μπρζέσκι, στο Reuters.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που αφορούν στη σχέση της τιμής του πετρελαίου με τους ρυθμούς ανάπτυξης μιας χώρας, για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, μια αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού κατά 10% ενδέχεται να αφαιρέσει από τους ρυθμούς ανάπτυξης ποσοστό 0,7-0,8%, ύστερα από τέσσερα έως οκτώ τρίμηνα - δηλαδή, ακριβώς τη στιγμή που εκτιμάται ότι οι οικονομίες των συγκεκριμένων χωρών ενδέχεται να έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν. Αντιστοίχως, η επιβάρυνση για τη Γαλλία και την Ιταλία εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερη και θα φτάνει το πολύ στο 0,5% του ΑΕΠ - ενώ για τη Γερμανία, υπολογίζεται ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό πλήγμα στο ΑΕΠ της!

Χάσμα

«Οι καταναλωτές στο νότο είναι ήδη πιεσμένοι, καθώς έχουν χάσει περιουσία από κατοικίες και μετοχές. Εάν, λοιπόν, προστεθεί και μια υψηλή τιμή στο πετρέλαιο, τότε θα έχουμε να κάνουμε με έναν επιπλέον παράγοντα που κάνει το χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και φτωχές χώρες της Ευρωζώνης να μεγαλώνει», υπογράμμισε ο Μπρζέσκι.

Χθες, η Τεχεράνη επιβεβαίωσε ότι έχει διακόψει πλήρως τις εξαγωγές προς την Ελλάδα και την Ισπανία, δύο χώρες οι οποίες απορροφούσαν πάνω από το 50% των συνολικών ποσοτήτων του ιρανικού πετρελαίου που κατευθυνόταν προς την Ε.Ε. πριν από τις κυρώσεις (260.000 από τα 450.000 βαρέλια ημερησίως, με το υπόλοιπο να πηγαίνει κυρίως προς την Ιταλία), ενώ οι οικονομίες τους εξαρτώνταν σε μεγάλο βαθμό από αυτές. Βεβαίως, και οι δύο χώρες έχουν μεριμνήσει ώστε να καλύψουν το έλλειμμα (η Ελλάδα κυρίως μέσω Ρωσίας), αυτό όμως δεν τις γλιτώνει από επιπλέον ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...