Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Παρέλαβε τη βαλίτσα με τα πυρηνικά ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin


Λίγες στιγμές μετά την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετής της ορκωμοσίας του ως ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας ο Vladimir Putin αμέσως παρέλαβε τη μαύρη βαλίτσα με τους κωδικούς του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου. 
Με τον....
απερχόμενο πρόεδρο Dmitry Medvedev στο πλάι του ο Putin παρέλαβε τη μαύρη βαλίτσα σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Άμυνας της χώρας Anatoly Serdyukov. 
Η φορητή αυτή συσκευή που βρίσκεται μέσα στη βαλίτσα χρησιμοποιεί ένα μυστικό κωδικό που είναι γνωστός – η ονομασία του κωδικού και όχι ο ίδιος ο κωδικός φυσικά- ως Cheget και μέσω του οποίου ο πρόεδρος της χώρας μπορεί ανα πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου να δώσει την εντολή για την εκτόξευση των πυρηνικών πυραύλων.

Αν και θυμίζει απολίθωμα του «ψυχρού» πολέμου εντούτοις η βαλίτσα αυτή βρίσκεται πρακτικά δίπλα στον Ρώσο συνεχώς ακόμη και στα διεθνή ταξίδια του.

Το σύστημα αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1983, παραδόθηκε για πρώτη φορά στον τότε ηγέτη της ΕΣΣΔ Konstantin Chernenko μεταφέρεται από ειδικούς πράκτορες οι οποίοι ονομάζονται «χειριστές». 
Η βαλίτσα είναι μια από τις τρεις που υπάρχουν σε όλη τη Ρωσία με τις άλλες δύο να τις έχουν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και ο υπουργός Αμύνης. Η βαλίτσα τη μοναδική φορά που «εγκατέλειψε» το Κρεμλίνο ήταν το 1996 όταν παραδόθηκε στον Viktor Chernomyrdin για κάποιες ώρες όσο δηλαδή είχε κρατήσει η εγχείρηση by-pass που είχε υποβληθεί ο Boris Yeltsin.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...