Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Στο «σφυρί» ο ΟΣΕ


Στο «σφυρί» ο ΟΣΕ
Να ξεπουλήσει έναντι πινακίου φακής και τα «ασημικά» της χώρας έχει βαλθεί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης
Την στιγμή που καμία άλλη εταιρεία σιδηροδρόμων στην Ευρώπη δεν έχει προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση, πλην της Βρετανίας, ο κ. Χατζηδάκης ξεπουλά με συνοπτικές διαδικασίες  την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την παραδίδει στα χέρια των ιδιωτών.



«Η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπαίνει πια στις ράγες», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας ότι την Παρασκευή υπεγράφη η μεταφορά των μετοχών της από το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο από το ΤΑΙΠΕΔ. «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε ένα διαφορετικό τοπίο στους σιδηροδρόμους στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Η πρώτη μεγάλη επένδυση της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν η συμφωνία HP (Hewlett Packard) – COSCO – ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την οποία παραδίδεται προς εκμετάλλευση η σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει τον Πειραιά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί με την κεντρική Ευρώπη. Προαπαιτούμενο της συμφωνίας ήταν η απόσχιση από τον ΟΣΕ και στη συνέχεια η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αφού είχε προηγηθεί η οργανική αναδιάρθρωση της εταιρείας δηλαδή η απαλλαγή της από το “πλεονάζον” προσωπικό και η καθιέρωση  συμβάσεων εργασίας με όρους… Κίνας!

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Χατζηδάκης προχώρησε με μεγάλη ευχαρίστηση στο ξεπούλημα του ΟΣΕ σε συνεργασία φυσικά με το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης δήλωσε ότι από τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και στο εξής ξεκινά μια πολύ έντονη διαδικασία για την προετοιμασία της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Είπε ακόμη ότι τα προδιαγραφέντα χρονοδιαγράμματα προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του ερχόμενου τριμήνου, «θα έχει βγει ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον αέρα».

Σύμφωνα με τον κ. Εμίρη, ο διαγωνισμός πρόκειται να κρατήσει μερικούς μήνες. «Προσδοκούμε», συμπλήρωσε, «να τρέξουμε μια πολύ γρήγορη και σφιχτή διαδικασία προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή την πολύ σημαντική αποκρατικοποίηση μέχρι τα τέλη του χρόνου, αρχές του επομένου το αργότερο».

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση και της ROSCO θυγατρικής του ΟΣΕ με αντικείμενο την συντήρηση του τροχαίου υλικού αφού προηγουμένως απορροφήσει τα αντίστοιχα τμήματα της ΣΤΑΣΥ (ΜΕΤΡΟ –ΗΣΑΠ -ΤΡΑΜ).

Ο κ. Εμίρης δήλωσε ότι αυτήν την περίοδο οι αρμόδιοι εργάζονται για να προσδιορίσουν τα περιουσιακά στοιχεία που θα ανήκουν στη δική της υποδομή και για να προσδιορίσουν τη σχέση που θα έχουν ROSCO και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

«Πρακτικά η Rosco και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ φιλοδοξούμε να τρέξουν παράλληλα και πρέπει να τρέξουν παράλληλα», κατέληξε ο κ. Εμίρης.

Η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών σιδηροδρόμων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, σε περικοπές μισθών, σε απολύσεις, και υποχρεωτικές μετατάξεις και έκρηξη της ανεργίας.

Ο κ. Χατζηδάκης λοιπόν αποφάσισε να ξεπουλήσει όσο όσο τη δημόσια περιουσία και να βάλει εγγύηση για τα κέρδη των αγοραστών τις ζωές χιλιάδων εργαζόμενων.

Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...