Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΟΚ ΤΟΥ Μ.ΜΠΑΡΝΙΕ "Θεσμοθέτηση κατάσχεσης καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ" - Τέρμα ο ELA για τις τράπεζες


Οι Έλληνες καταθέτες των ελληνικών τραπεζών που έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ  θα "διασώζουν" τις ίδιες τι τράπεζες σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο ξαναχρειαστούν κεφάλαια και ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ). Αυτό ξεκαθάρισε με σαφήνεια εξηγώντας και την σχετική απόφαση του Eurogroup ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.
Που σημαίνει ότι δεν πρόκειται πλέον να λάβουν χρήματα από τον ELA, όπως αυτά που λάμβαναν εδώ και μία διετία οι ελληνικές τράπεζες χρεώνοντας με τεράστια δάνεια τους φορολογούμενους πολίτες, οι οποίοι επί της ουσίας πληρώνουν τους μετόχους των τραπεζών αυτών, αλλά θα κατάσχονται κατ'ευθείαν οι καταθέσεις ένω των 100.000 ευρώ.
Υποτίθεται ότι μέχρι αυτό το ποσό είναι ασφαλισμένες...


Μολονότι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, η συναίνεση που φαίνεται να διαμορφώνεται, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Μπαρνιέ, είναι ότι η χρήση δημόσιων πόρων για τις τράπεζες θα πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία.
Μάλιστα για την Κύπρου λέει ότι "Πήραμε μια κακή απόφαση για τις ασφαλισμένες καταθέσεις (δηλ. λιγότερο από 100.000 ευρώ) μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα και σε κατάσταση κρίσης. Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά. Καταθέτες, ομολογιούχοι και μέτοχοι των τραπεζών έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.
Πράγματι, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την απομείωση των ανασφάλιστων καταθέσεων (δηλ. άνω των 100.000 ευρώ) σε περιπτώσεις τραπεζικής χρεοκοπίας, αλλά μόνο ως έσχατη λύση, δηλαδή σχεδόν ποτέ δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο. Ο λόγος που διατυπώσαμε την πρόταση είναι επειδή θέλουμε να αποφύγουμε να πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τις διασώσεις τραπεζών και να ξέρουν όλοι τους κανόνες σε περίπτωση τραπεζικών χρεοκοπιών".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...