Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Σύμμαχοι της Αμερικής χρηματοδοτούν το τζιχάντ της ISIS


«Σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δωρητές του Κουβέιτ έχουν στηρίξει αντάρτες που διέπραξαν αγριότητες και οι οποίοι είτε συνδέονται άμεσα με την αλ-Κάιντα ή συνεργάζονται με τις συνδεδεμένες ταξιαρχίες της»

Το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας» (ISIS) που απειλεί τώρα τη Βαγδάτη, χρηματοδοτήθηκε επί σειρά ετών από πλούσιους δωρητές στο Κουβέιτ, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, τρεις σύμμαχοι των ΗΠΑ που έχουν διπλή ατζέντα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η οργάνωση των εξτρεμιστών τζιχανστιστών που απειλεί την ύπαρξη του ιρακινού κράτους δημιουργήθηκε και υποστηρίχθηκε για χρόνια με τη βοήθεια δωρητών από τους υποτιθέμενους συμμάχους της Αμερικής στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Η ISIS έχει ευθυγραμμιστεί με απομεινάρια του καθεστώτος Μπάαθ που κάποτε ηγείτο ο Σαντάμ Χουσεΐν. Πίσω στο 1990, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράκ, για την απελευθέρωση του Κουβέιτ από τις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν. Τώρα, το Κουβέιτ στηρίζει την άνοδο των διαδόχων του Σαντάμ Χουσεΐν.



Όπως η ISIS καταλαμβάνει την μία μετά την άλλη πόλη στο Ιράκ, έχει φέρει στην κατοχή της χρήματα και εφόδια, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, όπλων και πυρομαχικών που νωρίτερα η κυβέρνηση της Βαγδτάτης προμηθεύτηκε στην Αμερική. Η ομάδα έφερε στην κατοχή της 430.000.000 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, όταν λεηλάτησε την κύρια τράπεζα στη Μοσούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τώρα διαθέτει μια σταθερή ροή εσόδων από την πώληση του πετρελαίου στις περιοχές της Βόρειας Συρίας, τις οποίες μερικές φορές ελέγχει άμεσα με το καθεστώς Άσαντ.
Όμως, στα χρόνια που ξεκίνησε, τα βασικά συστατικά υποστήριξης της ISIS ήρθαν από πλούσιους ιδιώτες στις αραβικά κράτη του Κόλπου, το Κουβέιτ, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Μερικές φορές η υποστήριξη ήρθε με σιωπηρά νεύματα από αυτά τα καθεστώτα. Συχνά εκμεταλλεύτηκε με αυτόν τον τρόπο του ξέπλυμα χρήματος στα κράτη αυτά.
«Όλοι γνωρίζουν ότι τα χρήματα που διέρχονται μέσω του Κουβέιτ προέρχονται από τον Αραβικό Κόλπο», λέει ο Έντριου Τέιμπλερ από το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για Σπουδές της Εγγύς Ανατολής. Το τραπεζικό σύστημα στο Κουβέιτ και οι μέθοδοι συναλλαγών αποτελούν εδώ και καιρό ένα μεγάλο θέμα, διότι είναι ένας σημαντικός αρωγός χρηματοδότησης των εξτρεμιστικών ομάδων στη Συρία - και τώρα στο Ιράκ.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι έχει δημοσίως κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ για χρηματοδότησης της ISIS. Πολλές είναι οι αναφορές πως η χρηματοδότηση από τους δωρητές τους Κόλπου διαφόρων ομάδων ανταρτών της Συρίας έχει κατακερματίσει τη συριακή αντιπολίτευση και άνοιξε το δρόμο για την αύξηση παρόμοιων εξτρεμιστικών ομάδων, όπως η ISIS.
Δωρητές του Κόλπου υποστηρίζουν την ISIS, το συριακό υποκατάστημα της αλ-Κάιντα που ονομάζεται Μέτωπο Νούσρα, και άλλες ισλαμικές ομάδες που μάχονται στη Συρία, επειδή αισθάνονται την υποχρέωση να προστατεύουν τους σουνίτες που υποφέρουν κάτω από τις φρικαλεότητες του καθεστώτος Άσαντ. Πολλοί από αυτούς τους υποστηρικτές δεν εμπιστεύονται την μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, η οποία υποστηρίζεται τουλάχιστον ρητορικά από την Δύση.
Μετά από πίεση των ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις του Αραβικού Κόλπου καθυστερημένα ξεκίνησαν με την πάταξη της χρηματοδότησης των σουνιτικών εξτρεμιστικών ομάδων, αλλά ταυτόχρονα τα καθεστώτα του Κόλπου είναι επίσης υπό πίεση και στο εσωτερικό, όπως πολλοί σουνίτες βλέπουν ως αναπόφευκτο έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο σιιτών-σουνιτών. Άλλωστε, η θύελλα της θρησκευτικής κινητοποίησης και η δαιμονοποίηση του εχθρού έχει ήδη φτάσει σε λυσσαλέα επίπεδα σε ολόκληρη την περιοχή.
«Η ISIS αποτελεί μέρος των σουνιτών δυνάμεων που μάχονται τις δυνάμεις σία σε αυτή την περιφερειακή θρησκευτική σύγκρουση. Είναι σε μια υπαρξιακή μάχη, τόσο με την (ευθυγραμμισμένα με το Ιράν) κυβέρνηση Μαλίκι, όσο και κατά του καθεστώτος Άσαντ», λέει ο Τέιμπλερ.
Δωρητές στο Κουβέιτ, η σουνιτική πλειοψηφία του βασιλείου στα σύνορα του Ιράκ, έχουν επωφεληθεί των αδύναμων χρηματοοικονομικών νομοθετικών μέτρων του Κουβέιτ και έχουν διοχετεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μια σειρά από ταξιαρχίες ανταρτών της Συρίας, σύμφωνα με μια έκθεση του Δεκεμβρίου 2013 από το Brookings Institution, ένα ερευνητικό ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, το οποίο με την σειρά του λέγεται ότι χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Κατάρ.
«Κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια το Κουβέιτ έχει αναδειχθεί ως το μέσο χρηματοδότησης και το οργανωτικό κέντρο για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και τα άτομα που υποστηρίζουν μυριάδες ομάδες ανταρτών της Συρίας», ανέφερε η έκθεση. «Σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δωρητές του Κουβέιτ έχουν στηρίξει αντάρτες που διέπραξαν αγριότητες και οι οποίοι είτε συνδέονται άμεσα με την αλ-Κάιντα ή συνεργάζονται με τις συνδεδεμένες ταξιαρχίες της».
Οι δωρητές στο Κουβέιτ εισπράττουν χρήματα από χορηγούς που βρίσκονται σε άλλες χώρες του Αραβικού Κόλπου, και τα χρήματα διέρχονται συχνά μέσω της Τουρκίας ή της Ιορδανίας, πριν φθάσουν στον προορισμό τους στην Συρία», ανέφερε η έκθεση. Οι κυβερνήσεις του Κουβέιτ, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, έχουν θεσπίσει νομοθετικά μέτρα για να περιορίσουν τη ροή των παράνομων κεφαλαίων, αλλά πολλοί δωρητές εξακολουθούν να ενεργούν χωρίς κανένα πρόβλημα.
«Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει επίγνωση αυτής της δραστηριότητας και εξέφρασε την ανησυχία του για αυτή τη ροή της ιδιωτικής χρηματοδότησης», ανέφερε η έκθεση.
Όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα, οι ηγέτες του Κόλπου δικαιολογούν συχνά τις χρηματοδοτήσεις των εξτρεμιστικών ομάδων της Συρίας με την αποτυχημένη πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία και την υπαναχώρηση του πρόεδρου Ομπάμα από την υπόσχεσή του να βομβαρδίσει το καθεστώς Άσαντ εάν αυτό χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
Αυτό φέρεται να είπε ο πρίγκιπας Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας και πρώην πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον, στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, όταν Κέρι νωρίτερα αυτό το χρόνο τον πίεσε να σταματήσει η χρηματοδότηση των εξτρεμιστικών ομάδων. Η Σαουδική Αραβία έχει ξαναπάρει τον ηγετικό ρόλο κατά τους τελευταίους μήνες αποστέλνοντας βοήθεια προς τους αντάρτες της Συρίας, εκτοπίζοντας το Κατάρ, το οποίο θεωρήθηκε ότι στηρίζει μερικές από τις χειρότερες των χειρότερων οργανώσεων.
Η άνοδος της ISIS, μια ομάδα που ανεξαρτοποιήθηκε από τον πυρήνα της αλ-Κάιντα το περασμένο έτος, είναι καταστροφική για την μέτρια αντιπολίτευσης της Συρίας, η οποία τώρα βρίσκεται σε πόλεμο σε δύο μέτωπα, με λιγότερους άνδρες και υποδεέστερο εξοπλισμό από τις εξτρεμιστικές ομάδες και το καθεστώς της Συρίας. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο Άσαντ συνεργάζεται με την ISIS με σκοπό την οριστική συντριβή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

greeknation.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...